wtorek, 26 sierpnia 2014

Kruche z limonką.

Po długiej nieobecności naznaczonej wizytą agresywnego rotawirusa, który odebrał mi możliwość i jakąkolwiek ochotę na wizyty w kuchni - jestem. Rozkręcam się powoli, ale chyba wszystko wraca do normy... .

Oto proste i pyszne kruche ciasteczka z limonką - mi poprawiły chumor!
Potrzebne:
2 czubate łyżki mąki migdałowej,
3 łyżki maki owsianej,
3 łyżki skrobii ziemniaczanej,
100 g miękkiego masła,
2 żółtka,
3 łyżki ksylitolu,
1/3 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki sody,
skórka otarta z 1 limonki,
sok wyciśnięty z połowy limonki.

Mąkę należy przesiać przez sito (w przypadku migdałowej troche trzeba się napracować) i połączyć z ksylitolem, solą oraz sodą. Następnie należy dodać 2 żółtka jaja kurzego, masło i skórkę z limonki i ugnieść ciasto. Na końcu dodać sok z limonki i jeszcze chwilę ugniatać ( nie za długo - ciasto powinno być "klejące").
Dalej formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto wkładamy na minimum 1 h do lodówki. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przed włożeniem blachy do piekarnika każdą kulę rozgniatamy (jak zrobiłam to dłonia). Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni, wówczas ciastka pieczemy 10 min.
Pozdrawiam.


Brak komentarzy: