Wczoraj było "krucho", dzisiaj będzie na puchato
Puchate ciastka orzechowe przekładane konfiturą morelową.
Potrzebne:
2 czubate łyżki mąki z orzecha włoskiego,
2 czubate łyżki skrobii ziemniaczanej,
3 jajka (oddzielić żółtka od białek),
1/4 szklanki ksylitolu,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
łyżka octu jabłkowego,
konfitura morelowa
Zółtka ucieramy z ksylitolem na gładką masę. Mąki dwukrotnie
przesiewamy i łączymy z sodą. Cały czas miksując dodajemy cierpliwie po
łyżce mąki do żółtek. Masę łączymy z łyżką octu.
Białka ubijamy ze
szczyptą soli na sztywno (wykonujemy test z odwróconą miską, jeśli piana
nie wypadła to znaczy, że jest gotowa).
Białka przekładamy do miski
z pozostałymi składnikami i delikatnie miaszamy. Masę przekładamy do
szprycy, może być to woreczek z odciętą końcówką i wyciskamy na blachę
wyłożoną pergaminem
okrągłe w miarę równej wielkości ciastka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i wkładamy ciastka na
12 min. Ciastka studzimy na płaskiej powierzchni, inaczej się
odkształcą. Połowę ciastek smarujemy konfiturą morelową i składamy z
częścią nieposmarowaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz