wtorek, 26 sierpnia 2014

Puchate ciastka orzechowe przekładane konfiturą morelową.

Wczoraj było "krucho", dzisiaj będzie na puchato
Puchate ciastka orzechowe przekładane konfiturą morelową.

Potrzebne:
2 czubate łyżki mąki z orzecha włoskiego,
2 czubate łyżki skrobii ziemniaczanej,
3 jajka (oddzielić żółtka od białek),
1/4 szklanki ksylitolu,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
łyżka octu jabłkowego,
konfitura morelowa

Zółtka ucieramy z ksylitolem na gładką masę. Mąki dwukrotnie przesiewamy i łączymy z sodą. Cały czas miksując dodajemy cierpliwie po łyżce mąki do żółtek. Masę łączymy z łyżką octu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno (wykonujemy test z odwróconą miską, jeśli piana nie wypadła to znaczy, że jest gotowa).
Białka przekładamy do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie miaszamy. Masę przekładamy do szprycy, może być to woreczek z odciętą końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem
okrągłe w miarę równej wielkości ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem i wkładamy ciastka na 12 min. Ciastka studzimy na płaskiej powierzchni, inaczej się odkształcą. Połowę ciastek smarujemy konfiturą morelową i składamy z częścią nieposmarowaną. 

Smacznego.

Brak komentarzy: