piątek, 8 sierpnia 2014

Orzechowo - bananowe poduszeczki.

Oto przepis na fantastyczne ciastka, które robi się tak samo szybko, jak je zjada.
Ciastka są puszyste i mięciutkie nawet na drugi dzień (kolejnego już na pewno nie doczekają).

Potrzebne:
- pół szklanki mąki arachidowej,
- pół szklanki mąki migdałowej,
- pół szklanki mąki owsianej,
- pół szklanki skrobii ziemniaczanej,
- 2 dojrzałe banany,
- 1 jajko,
- płaska łyżeczka sody,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżka łusek babki,
- 1/4 szklanki ksylitolu,
- 120 g miękkiego masła,
- szczypta soli
- pół szklanki uprażonych i posiekanych nasion słonecznika, orzechów nerkowca, sezamu i siemienia lnianego.

W dużej misce połączyć miękkie masło z rozgniecionymi bananami i jajkiem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, łyżkę babki, ksylitol, sól i ocet jabłkowy. Po przestygnięciu posiekać pestki i orzechy, i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto jest lepkie, zatem mokrymi rękami tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą kulę delikatnie rozgnieść widelcem lub w inny sposób nadać jej kształt ciastka. (Ja każde ciastko dodatkowo posypałam ksylitolem przed włożeniem do piekarnika). Piekarnik nagrzać na 180 stopni i nastawić termoobieg. Ciasteczka piec 10 - 12 minut i studzić na kratce.


1 komentarz:

gin pisze...

Mniam, wyglądają pysznie :)