środa, 25 czerwca 2014

Chleb gryczano - owsiany na zakwasie ogórkowym!


A oto przepis na chleb gryczano - owsiany na zakwasie ogórkowym.
Plusem zakwasu ogórkowego jest nie tylko to, że szybko możemy go powołać do życia, ale także fakt, że dodaje aromat czosnku i przypraw użytych podczas kiszenia.
Ważne jednak jest, żeby nie przesadzić z jego ilością, bo to spowoduje, że chleb będzie bardzo kwaśny.

Przepis:
- 300 g zakwasu gryczanego (przepis na taki zaczyn i taką właśnie ilość podałam w poście o zakwasie ogórkowym),
- 200 g mąki gryczanej,
- 200 g mąki owsianej (osoby z celiakią powinny użyć mąki owsianej z certyfikatem GF),
- 100g skrobii ziemniaczanej,
- 400 ml ciepłej wody (jeżeli słoik z ogórkami mamy pod ręką, można dodać jeszcze dwie łyżki wody),
- pół szklanki siemienia lnianego,
- dwie łyżeczki soli,
- łyżka brązowego cukru,
- kminek (ile kto lubi)

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką gryczaną (szczęśliwi posiadacze foremek silikonowych, nie robią nic). Chleb odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. (Ja wkładam do piekarnika i nastawiam tylko światło.)
Chleb ładnie rośnie 2-3 cm. Dalej nagrzewamy piekarnik na 200 stopni góra-dół i wkładamy nasz chleb na 60 min (15 min przed końcem można wyłączyć ogrzewanie górne, jeżeli ktoś nie chce bardzo chrupiącej skórki). Warto razem z chlebem włożyć do piekarnika naczynie z wodą, zabezpieczy to odpowiedni poziom wilgoci.



Nie pomylcie, to nie jest przepiękny widok z lotu ptaka wysuszonej słońcem i wiatrem ziemi,
to chleb gryczano - owsiany na zakwasie ;)



Brak komentarzy: