wtorek, 24 czerwca 2014

Zakwas gryczny w jeden dzień?


Wszyscy, którzy próbowali upiec własny chleb na zakwasie wiedzą, że najpierw należy taki zakwas wyhodować. Nie zawsze kończy się ta operacja sukcesem, a do tego na zakwas trzeba poczekać 6 - 7 dni. Czy jest możliwe stworzyć żywy, chętny do pracy zakwas w 24 godziny. Tak! 
Zdradzę Wam mój sekret... .
Co to jest zakwas (zaczyn)? To niewielka ilość ciasta zawierająca już rozmnożone bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże. Jak przyspieszyć jego powstanie? Wykorzystać .... wodę z kiszonych ogórków lub jakiejkolwiek kiszonki.
Ważne jednak, żeby woda nie pochodziła z kiszonki, która została zagotowana (czasem stosuje się taki sposób, żeby przerwać proces kiszenia).

Oto przepis na zakwas gryczany na 1 bochenek chleba.
- 6 czubatych łyżek mąki gryczanej,
- ciepła woda,
- 1/4 szklanki wody z ogórków kiszonych

Do naczynia z mąką wlewam wodę z ogórków oraz ciepłą wodę. Mieszam. Całość powinna mieć gęstość budyniu. Naczynie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Po ok 12 godzinach dodję 3 czubate łyżki mąki i ciepłą wodę oraz 2 łyżki wody z ogórków. Odstawić jeszcze na kilka godzin i..... zakwas jest na tyle silny, że można piec chleb.


Brak komentarzy: