czwartek, 17 lipca 2014

Ryżowe Ciastka z rozmarynem i cytryną

Ciastka z kleiku ryżowego zna chyba każdy. Ja postanowiłam je trochę odświeżyć i nadać im nowy smak. Bardzo szybko się je robi i piecze, zatem kolejny przepis dla cierpiących na zbyt mało czasu.
Ciastka są z wierzchu chrupiące, wewnątrz delikatnie ciągnące, a rozmaryn doskonale podkreśla smak cytryny.
Na pewno będę je robić częściej w takiej formie ;)

Ciastka:- 160 g kleiku ryżowego,
- 200 g masła (miękkiego),
- 3 jajka,
- płaska łyżeczka sody,
- pół szklanki brązowego cukru,
- łyżeczka rozmarynu,
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny

Dżem:
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 2 łyżeczki brązowego cukru.

Zaczynam od dżemu, żeby zdążył przestygnąć. Pomarańczę i cytrynę obieram i drobno kroję. Rondelek z owocami stawiam na ogniu i co jakiś czas mieszam. W momencie kiedy są już rozgotowane wsypuję cukier, mieszam i czekam aż zawarrtość garnka odparuje i pozostanie średnio gęsty dżem.
Kleik ryżowy mieszam w misce z sodą, cytrynę sparzam gorącą wodą i ścieram skórkę. Do miski z kleikiem dokładam masło, skórkę z cytryny, cukier, jajka, sól i rozmaryn. Mieszam aż składniki się połączą i dodaję sok z cytryny. Jeszcze raz mieszam aż powstanie ładne ciasto.
W dłoniach toczę niewielkie kulki i układam je na blasze z papierem do pieczenia. Każdą kulę delikatnie spłaszczam i robię w niej dziurkę, w której umieszczam łyżeczkę cytrynowego dżemu.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół). Piekę 15 min. Z tej porcji wychodzą dwie blaszki ciastek.
Ciastka studzę na kratce.


Brak komentarzy: