środa, 2 lipca 2014

Zdrowy olej kokosowy - prawda czy fałsz?

Niedawno ktoś zarzucił mi, że przecież olej kokosowy jest niezdrowy. Nic bardziej mylnego!
Ja w swoich przepisach bardzo często korzystam z tego oleju, a im więcej informacji o nim czytam, tym bardziej upewniam się, że nie robię tego tylko ze względu na jego aromat i łatwość użycia.

Poniżej artykuł pochodzący z: http://faktydlazdrowia.pl/olej-kokosowy-13-udowodnionych-leczniczych-wlasciwosci/

"Chociaż w ciągu ostatnich kilku lat pozbyto się wielu fałszywych wyobrażeń na temat oleju kokosowego, to nadal rzadko docenia się go w stopniu na jaki zasługuje.  Olej kokosowy to nie tylko „dobry” tłuszcz nasycony, lecz również wyjątkowy środek leczniczy o ogromnej liczbie zastosowań zdrowotnych.

Niektóre przykłady działania „dobrego” tłuszczu nasyconego:
Spalanie tłuszczu: Tłuszcz nasycony, który może przyspieszyć utratę (najbardziej niebezpiecznego) tłuszczu brzusznego. Istnieją doniesienia o dwóch, rzetelnych, przeprowadzonych z udziałem ludzi badaniach, wykazujących, że zarówno u kobiet jak i mężczyzn, już tylko dwie łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie (30 ml), mogą w ciągu 1–3 miesięcy zmniejszyć zawartość tłuszczu brzusznego. [Article ID 949686PMID: 19437058]
Poprawa funkcjonowania mózgu: słynne obecnie badanie, którego rezultaty opublikowano w 2006 r. w czasopiśmie Neurobiology of Aging, wykazało, że podawanie średniołańcuchowych triglicerydów (występujących najliczniej w oleju kokosowym) 20 pacjentom z chorobą Alzheimera lub łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych, prowadziło u nich do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych (już w ciągu 90 minut po podaniu) związanego z wyraźną poprawą zdolności poznawczych u pacjentów z łagodniejszym zaburzeniem funkcji poznawczych.[i]
Usuwanie wszy głowowych: stwierdzono, że połączenie oleju kokosowego z olejkiem anyżowym aplikowane w postaci sprayu, wykazywało się większą skutecznością niż środek owadobójczy – permetryna (w stężeniu 0,43%).[ii]
Gojenie ran: od niepamiętnych czasów orzechy kokosowe wykorzystywane były do leczenia ran.  Trzy spośród zidentyfikowanych mechanizmów leżących u podłoża wspomnianych efektów leczniczych to: zdolność do przyspieszania procesu ponownego pokrywania obszaru rany nabłonkiem, zwiększanie aktywności enzymów antyoksydacyjnych oraz stymulacja większego usieciowania włókien kolagenowych w naprawianej tkance.[iii]  Wykazano, że olej kokosowy działa synergistycznie z tradycyjnie stosowanym terapiami, takimi jak te oparte na soli srebrowej sulfadiazyny, przyspieszając gojenie się ran oparzeniowych.[iv]
Alternatywa dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych: dowiedziono, że olej kokosowy posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe.[v]
Działanie przeciwwrzodowe: co ciekawe, wykazano, że mleczko kokosowe (zawierające składniki oleju kokosowego), jest tak skuteczne jak tradycyjny lek – sukralfat, jako towarzyszący podawaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych środek przeciwwrzodowy.[vi]
Działanie przeciwgrzybicze: w 2004 r., 52 izolaty grzybów z rodzaju Candida poddano działaniu oleju kokosowego. Ustalono, że najbardziej wrażliwy na ten środek okazał się, cieszący się najgorszą sławą, gatunek Candida albicans. Badacze stwierdzili, że „w obliczu pojawiającej się lekooporności gatunków w rodzaju Candida do leczenia zakażeń grzybiczych stosować się powinno olej kokosowy”.[vii]
Podnoszenie poziomu testosteronu: odkryto, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w jądrach szczura, prowadząc do uzyskania istotnie wyższego poziomu testosteronu.[viii]
Ograniczenie rozrostu prostaty: stwierdzono, że olej kokosowy ogranicza indukowany testosteronem łagodny rozrost prostaty u szczurów.[ix]
Poprawa profilu lipidowego krwi: olej kokosowy konsekwentnie poprawia stosunek LDL:HDL we krwi spożywających ten olej osób.  Z tego też względu, olej kokosowy nie powinien być dłużej odrzucany jako „tłuszcz nasycony, który prowadzi do niedrożności tętnic”.
Wchłanianie substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach: niedawno ustalono, że olej kokosowy w większym stopniu niż olej szafranowy zwiększa wchłanianie karotenoidów pomidora.[x]
Poprawia zdrowia kości: wykazano, że olej kokosowy zmniejsza stres oksydacyjny w kości, co może zapobiegać uszkodzeniom strukturalnym kości objętej osteoporozą.[xi]
Działanie przeciwsłoneczne: udowodniono, że olej kokosowy blokuje promienie UV w 30%. Należy pamiętać, że jest to dobra wiadomość o tyle, że promienie UVA uszkadzają skórę, natomiast promienie UVB są bardzo korzystne (przy umiarkowanej ekspozycji).
Oczywiście, mówiąc o oleju kokosowym, kierujemy swą uwagę tylko na jedną część niezwykłej palmy kokosowej.  Każdy składnik, w tym włókno kokosowe, białko kokosowe i woda kokosowa, posiada potwierdzone doświadczalnie zastosowania lecznicze."
Autor: Sayer Ji

Brak komentarzy: