![]() |
Pacjenci
ze zdjagnozowaną celiakią i nadwrażliwością na gluten doskonale wiedzę
dlaczego ich organizm nie toleruje tego białka ale z jakiego powodu gluten w menu powinni ograniczyć również ci, którzy nie są na niego uczuleni! Dlaczego? Zacznijmy od faktów:
Wysokowydajna pszenica karłowata, którą ludzie jedzą od lat 50' XX
wieku, nie jest tą samą pszenicą, którą nasz organizm zna od wieków.
Przez ostatnie dziesięciolecia naukowcy z pasją hybrydyzowali,
krzyżowali i modyfikowali genetycznie zboża (naturalnie krzyżując
odmiany), aby uprościć uprawę i zwiększyć plony. W wyniku tych prac
pszenica karłowata, choć smakuje jak odmiany pierwotne, ma zupełnie inny
skład biochemiczny. Pszenica karłowata zawiera znacznie więcej
glutenu.
Gluten to substancja, która zwiększa "kleistość" wypieków i ich
sprężystość. To dzięki niemu ciasto bardzo dobrze rośnie. Ale jest też
druga strona – gluten upośledza działanie kosmków jelitowych.
Są one
odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów. Gluten, z
którym organizm sobie nie radzi, odkłada się w jelitach. Sprawę
pogarsza fakt, że glutenu w pszenicy karłowatej jest więcej, niż w
odmianach pierwotnych, a my jemy jej znacznie więcej, niż nasi
przodkowie. Gluten jest obecny nie tylko w chlebie, ciastach i
ciastkach, ale także w piwie, jogurtach, śmietanie, mięsie. Jak to
możliwe? Otóż nabiał jest dzięki niemu bardziej gęsty, wędliny
"sprężyste" a parówki – tańsze (gluten robi tu za wypełniacz).
Gluten również uzależnia! Robi to równie skutecznie, jak narkotyki.
Amerykański kardiolog, doktor William Davis, w książce "Dieta bez
pszenicy" tłumaczy, że glidyna, jeden ze składników glutenu, pobudza
apetyt. Gluteomorfiny, przedostając się przez ścianki jelita, dostaje
się do krwiobiegu
i wpływają na ośrodek nagrody w ludzkim mózgu. A to
sprawia, że chcemy tej pszenicy jeść więcej
i więcej! Dlatego też u osób
rezygnujących z jedzenia glutenu często obserwuje się syndrom
"odstawienia".
Okazuje się też, że nadmiar spożywanego przez zdrowe, nieuczulone na
gluten osoby, może skutecznie uniemożliwiać schudnięcie. Coraz częściej
przecież możemy zaobserwować efekt "pszennego brzucha", tak często
mylony z brzuchem piwnym... Pszenica karłowata ma bardzo wysoki indeks
glikemiczny i powoduje w organizmie znaczne skoki poziomu cukru. W
swojej kolejnej książce, zatytułowanej "Pszeniczny Brzuch" dr Davis
udowadnia, że spożywanie pszenicy karłowatej i innych zbóż prowadzi do
nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca, migren, bóli stawów, artretyzmu,
alergii itp.
Statystyczny mieszkaniec naszego globu rocznie spożywa aż 70 kg
pszenicy. Pacjenci doktora Davisa po wprowadzeniu bezglutenowej diety po
3 miesiącach ważyli nawet o 15 kg mniej. Ustępowały
u nich bóle stawów,
znikały przewlekłe wysypki, ustępowała opuchlizna nóg, etc.
Objawy mogące świadczyć o problemach z tolerancją glutenu:
|
środa, 9 lipca 2014
Co z tym glutenem?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz