wtorek, 24 czerwca 2014
Wyśmienite, uniwersalne naleśniki bezglutenowe!
Każdy robi naleśniki na swój ulubiony sposób. Ja lubię cieniutkie i delikatne, są wówczas tylko zwiewną peleryną dla nadzienia np: z białej fasoli, szpinaku i sera feta.
Oto przepis na te właśnie zwiewne naleśniki.
Uważam, że ważna jest tu właśnie proporcja skrobii kukurydzianej (delikatnej i drobnej) do mąki gryczanej (intensywnej, dominującej i nadającej charakterystyczny smak).
Wyśmienite naleśniki bezglutenowe!
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka skrobii kukurydzianej,
- 0,5 szklanki mąki ryżowej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatałowej,
- łyżka oleju rzepakowego.
Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki ;)
*Ja olej do smażenia dodaję tylko podczas smażenia pierwszego naleśnika. Reszta smaży się na "oparach" tego pierwszego, dzięki czemu są naprawdę delikatne.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz