wtorek, 24 czerwca 2014

Wyśmienite, uniwersalne naleśniki bezglutenowe!


Każdy robi naleśniki na swój ulubiony sposób. Ja lubię cieniutkie i delikatne, są wówczas tylko zwiewną peleryną dla nadzienia np: z białej fasoli, szpinaku i sera feta. 
Oto przepis na te właśnie zwiewne naleśniki.
Uważam, że ważna jest tu właśnie proporcja skrobii kukurydzianej (delikatnej i drobnej) do mąki gryczanej (intensywnej, dominującej i nadającej charakterystyczny smak).

Wyśmienite naleśniki bezglutenowe!

- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka skrobii kukurydzianej,
- 0,5 szklanki mąki ryżowej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatałowej,
- łyżka oleju rzepakowego.

Wszystkie składniki miksujemy i smażymy naleśniki ;)


*Ja olej do smażenia dodaję tylko podczas smażenia pierwszego naleśnika. Reszta smaży się na "oparach" tego pierwszego, dzięki czemu są naprawdę delikatne.



Brak komentarzy: